Americanisme

Incepand cu primii ani de dupa 2000 am devenit brusc un popor vorbitor de engleza. Intr-un fel sau altul am uitat de orele de limba rusa ori de franceza din gimnaziu si liceu. Ne-am trezit peste nopate, in zorii accelerarii globalizarii si a integrarii in marea familie europeana (unde ne regasim in postura de ruda saraca, inculta si lenesa) mari vorbitori ai limbii lui Shakespeare.

Cel mai des in ultima vreme observ in diverse medii de socializare cum ar fi blogurile ori facebook, uneori si la tv ori pe site-urile ziarelor americanisme strecurate dintr-un acces prostesc de desteptaciune in postari, articole, link-uri. S-o ardem in engleza (oricare ar fi ea) printre cuvinte romanesti, asa parem mai interesanti. Multi bloggeri ori comentatori de doi bani de pe facebook ori forumuri nu sunt in stare sa scrie si sa citeasca in limba materna dar isi urca repede parerile pe internet fiindca sunt repere pentru ceilalti.

Problema n-ar fi doar de limba (o carte de gramatica a limbii romane le-ar spala rusinea) ci si de originalitate a ideilor exprimate, mai ales cand acestea apar intr-o romana americanizata. Pentru multi nu e de ajuns faptul ca nu sunt in stare sa se exprime (verbal ori scris), o mai fac si intr-o limba stalcita. Personal, nu mai citesc astfel de postari, articole din momentul in care vad acolo un prim cuvant care nu-si are locul.

 

Despre ideisiidei

http://ideisiidei.ro
Acest articol a fost publicat în Diverse și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Americanisme

  1. greenleaffy zice:

    Snobism. Limba engleză este frumoasă dar, ca și cea română, numai când este folosită corect. Cine vrea să epateze printr-un discurs deosebit, e suficient să vorbească fluent și corect gramatical în românește. Să aibe idei pe care să le expună nepretențios și fără repetiții obositoare, să aibe un vocabular bogat, cel puțin câte două sinonime pentru fiecare cuvânt folosit. La mulți ani limbii ROMÂNE!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s